Atletski klub Partizan je najuspešniji klub na ovim prostorima

Atletski klub Partizan osnovan je 04.10.1945 godine, na dan osnovanja Jugoslovenskog sportskog društva Partizan, kao jedna od njegovih sekcija. Odmah se krenulo sa uspesima i prvih 7 ekipnih prvenstava Jugoslavije osvojeno je zaredom. Isti uspeh ponovljen je i u periodu od 1956 – 1964.

Najveće zvezde tada su bili Ivan Gubijan i Franjo Mihalić, koji su do dan danas ostali zlatnim slovima upisani u istoriju ovog kluba, neraskidivo vezani za sve njegove uspehe. Ostali su jedini osvajači olimpijskih medalja AK Partizan.

Ivan Gubijan osvajač je srebrne medalje na OI u Londonu u disciplini bacanja kladiva, dok je u legendarnoj trci na OI 1956 u Melburnu Franjo Mihalić osvoji takođe srebro u najtežoj disciplini – maratonu.

Za njima su sledile generacije fantastičnih atletičara koji su dominirali atletikom u Jugoslaviji ali i na evropskim i svetskim takmičenjima.

Sead Krdžalić i Silva Laketa

Zvonko Sabolović, obarao je državni rekord na 400m neverovatnih 35 puta, a za njim su sledili legendarni Dragan Životić, Drago Štritof, Veselinka Milošević, Sead Krdžalić, Slobodan Branković, Aleksandra Rus, Darija Filipović Živanović, Goran Raičević, Goran Nava i drugi.

Goran Raičević

I u XXI veku AK Partizan je dominirao regionalnim, ali i međunarodnim atletskim stazama. U klubu su stasali Miloš Raović, Emir Bekrić, Asmir Kolašinac, Nikola Raičević, Maja Ćirić….

Aleksandra Rus Gligić

Svi oni ponosno nose ili su nosili na grudima grb najboljeg arletskog kolektiva na ovim prostorima.

Emir Bekrić

Mnogi od njih, svoj doprinos atletici nastavljaju da daju kroz funkcinerski i trenerski rad, najpre sa najmlađima ali i sa svim ostalim selekcijama.